Terroir explores the past, present and future of our local food. A research project by Eatmosphere and Proef

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Research

An in-depth investigation of the past, present and future of our terroir

 

Past

A look at the past shows us what the terroir consisted of, which products there were, in which season they were harvested and how they were prepared. All this before globalization.

 

Present

On the basis of visits and interviews, we find out why producers grow their products, what their history is and what their current issues and, above all, their residual flows are.

 

Future

What product innovation can we initiate with the residual flows of the farmers? How do we bring the concept of the local terroir to the future?

 

Results

The final results will be expressed as:

  • Development of ingredients-map & season map

  • Digital magazine

  • Product innovation

  • Culinary events

  • Exhibitions

  • Workshops

  • Symposia

Research

Een diepteonderzoek naar het verleden, heden en de toekomst van ons terroir

 

Verleden

Een blik op het verleden laat ons zien waar het terroir uit bestond, welke producten er vandaan kwamen, in welk seizoen zij werden geoogst en hoe zij werden bereid. Dit alles vóór de globalisatie.

 

Heden

Aan de hand van bezoeken en interviews komen we erachter waarom producenten hun producten verbouwen, wat hun historie is en wat hun huidige issues en, bovenal, hun reststromen zijn.

 

Toekomst

Welke productinnovatie kunnen wij initiëren met de reststromen van de boeren? Hoe brengen wij het concept van het lokale terroir naar de toekomst?

 

Resultaten

De eindresultaten zullen zich uitdrukken als:

  • Ontwikkeling ingrediënten-map & seizoenskaart

  • Digitaal magazine

  • Productinnovatie

  • Culinaire evenementen

  • Tentoonstellingen

  • Workshops

  • Symposia

 
 

Recherche

Une enquête approfondie sur le passé, le présent et le futur de notre terroir

 

Passé

Un regard sur le passé nous montre en quoi consiste le terroir, d'où viennent les produits, dans quelle saison on les récolte et comment ils ont préparer. Tout cela avant la mondialisation.

 

Présent

Pendant des visites et d'entretiens, nous découvrons pourquoi les producteurs cultivent leurs produits, quelle est leur histoire, quels sont leurs problèmes actuels et, surtout, leurs flux résiduels.

 

Futur

Quelle innovation produit pouvons-nous initier avec les flux résiduels des agriculteurs ? Comment amener le concept de terroir local dans le futur ?

 

Les résultats

Les résultats finaux s'exprimeront comme:

  • Développement de la carte des ingrédients et de la carte de saison

  • Magazine digitale

  • Innovation produit

  • Événements culinaires

  • Expositions

  • Des ateliers

  • Symposia